19 august este considerată Ziua Mondială a Fotografiei. De ce? Pentru că tocmai în această zi, în urmă cu 187 de ani, tehnica realizării daguerreotipurilor a fost introdusă publicului larg.
La o întâlnire ținută la Institutul Franței din Paris la 19 august 1839, toate detaliile procesului fotografic inventat de Daguerre și Niépce au fost prezentate publicului.
Ce este un daguerreotip?
Daguerreotipul în fotografie a fost procesul de captare a imaginii care a fost pus în practică pentru prima dată, dezvoltat de Louis Daguerre și Nicéphore Niépce.
Nu a putut fi reprodus, astfel încât daguerreotipurile rămase sunt considerate artefacte unice. Placa de cupru placată cu argint a fost lustruită și apoi curățată. Succesul procedurii a depins în totalitate de minuțiozitate.
A fost apoi sensibilizat cu vapori de iod, mai târziu brom sau vapori de clor, până când placa a devenit galben închis.
Pentru sensibilizare au folosit o cutie din lemn speciala care pe fund a avut vas din portelan sau sticla in care era iod.
A fost o procedură populară pentru o lungă perioadă de timp, chiar dacă imaginile făcute pe plăci de sticlă sau hârtie erau mai rapide și mai ieftine.