- Acest eveniment a trecut.
Perle Traditionale
2023-03-17 @ 17:00
17 Martie, Orele 17:00
Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” Bihor, Oradea – Str. Armatei Române Nr. 1/A, Corp C, Holul Polifuncţional al Bibliotecii
Obiceiurile populare tradiționale sunt de obicei împărțite în două grupuri. Unul include obiceiurile asociate celor trei momente principale ale vieții umane și antecedentele, respectiv consecințele acestora, iar celălalt include obiceiurile tradiționale care sunt reînnoite an de an la date marcante ale sărbătorilor populare. Primul grup este mai strâns legată de viața de familie, în timp ce al doilea grup este mai mult un fenomen social ale unui întreg popor, sau al unui trib.
Costumul popular din Ţara Călatei se caracterizează prin puritatea dată de simplitatea şi bogăţia culorilor, respectiv prin varietatea de forme. Îmbrăcămintea lor, deși prezintă asemănări în fiecare unitate de peisaj, diferă una de alta în fiecare sat.
Portul a devenit un simbol al localnicilor, contribuind la înfrumuseţarea zilelor de sărbătoare
Costum popular femeiesc
Portul diferă în funcţie de vârsta femeilor. Fetele poartă părul împletit în două codiţe. Pe cap, de la confirmare (vârsta de 14 ani), ele poartă o frumoasă coroniţă cunoscută sub numele de murună (párta). Aceasta este bogat încărcată cu mărgele colorate, fiind purtată de fete până ce acestea se mărită. În spatele coroniţei sunt ataşate panglici colorate şi un ciucure de mătase. Cămaşa albă largă este pliată pe mâini şi cusută cu aţă roşie la umeri, încheieturi şi pe guler. Cămaşa femeilor mai vârstnice este cusută cu aţă albastră sau neagră. Peste cămăşi se poartă o vestă (pieptar) strânsă şi ornamentată. Şorţul femeilor este bogat ornamentat. Culoarea fustei diferă în funcţie de vârsta femeilor şi este ornamentată numai în partea superioară. Pe mâna dreaptă fetele poartă un batic mare, colorat. Cizmele femeilor sunt negre, dar pot fi şi de culoare roşie. Portul femeilor vârstnice nu acceptă culorile vii, fiind folosite culorile maro, verde, violet, negru.