Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Tradíciók Gyöngyei

2023-03-17 @ 17:00

Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület – “Gheorghe Şincai” Megyei Könyvtár, Nagyvárad – 2023. III. 17-24

A hagyományos népszokásokat két csoportba szokás osztani. Az egyikbe az emberi élet három legfőbb momentumához és azok előzményeihez és következményeihez fűződő szokások, a másikba pedig azok a hagyományos szokások tartoznak, amelyek az ún. népies ünnepkör kiemelkedő időpontjain újulnak meg évről évre ismétlődve. Amazok szorosabban családéleti jellegűek, míg emezek már inkább egy egész nép, vagy legalábbis egy törzs társadalmi jelenségei.
Kalotaszeg népviseletére a színek tobzódása és a változatos formavilág jellemző. Viseletük, bár tájegységenként hasonlóságot mutat, szinte falvanként különbözik valamiben egymástól.
Kutatók szerint a kalotaszegi népviselet a legszínesebb, a legművészibb magyar viseletek közül való.
Népviseletüket egyfelől a színgazdagság, másfelől az egyszerűség és letisztultság jellemzi.


Női viselet: A lány nagylányságának jele a gyöngyös párta, az asszonnyá válást a szőrkendő kötése jelzi. A női felsőtest ruhadarabjai: az ing, melynek vállfűjét pirossal varrják, a bársonyból készített váll, asszonyoknál a melyrevaló, a gyapjúból készült bujka. Jellegzetes régi ruhadarab a muszuly, mely elöl össze nem varrt, ráncokba szedett szoknya, ez lányoknál piros, az idősebb asszonyoknál kék. Az ünnepi szoknya ráncait lehajtogatják, levasalják, derék részét körbe darázsolással díszítik. A szoknya alatt egy vagy több alsószoknyát hordanak. A kötényt vagy kötőt (pántlikás és kötises) sok helyen ruhának is nevezik. A lányok viseletének kiegészítő ruhadarabja a színes gyapjúkendő, a kézbevaló keszkenő, mely karjukon félbehajtva hosszában lecsüng a kötény előtt. Télen asszonyok és lányok ehhez hasonló kendőt viselnek a fejükön. A múlt század végéig a nők piros csizmát viseltek. A Nádas-mentén ma is látni ilyen dúsan díszített cifracsizmákat, Felszegen azonban a magasított sarkú fekete csizma az általános viselet.


Férfi viselet: A legények viselete a bűgatya, a csizmanadrág (priccsesnadrág), a lobogós ujjú ing, a surc (kötény), a hímzett melyrevaló és az árvalányhajas kalap. E viseletet ma már csak nagyobb ünnepi alkalmakkor öltik fel. Jellegzetes viseletük az állógallérú daróc, cifraszűr és a bujka, melyeknek alapanyaga a posztó. Felszegen a férfiak alacsony vagy magas sarkú fekete csizmát hordanak, a Cifravidéken a férficsizmák szárára is zöld selyemmel virágdíszt varrtak.


Első állomása ez, egyesületünk egyik nagyobb projektjének, mivel fel szeretnénk térképezni más tájegység szokásait is.
Meghívottunk a Motolla Énekegyüttes, melyet a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Népiskola magyar népi szakának jelenlegi és volt hallgatói alkotják, vezetőjük Brugós Anikó.


Kiállítanak: Szegedi Éva, Varga Bernadette, Mészáros Varga Erzsébet, Illés Andrea, Illés Imre, Viktor József, Mészáros Zoltán.
Szeretettel várunk mindenkit ! A belépés ingyenes!A kiállítás március 17 – 24 közötti periódusban látogaható!

Translate »