Irodalom

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünneplik. Az első ilyen ünnepet 1956 júniusában tartották, a nyári ünnepi könyvhéten, és csak 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához. 

2023.június 23. Szent László napok.

Traumafeldolgozó írások- Katalin Mária Perjéssy : A sárember

Szilágyi-Perjési Katalin írásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők pénteken a 11. Szent László Napok záróhétvégéjén. A Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület szervezésében létrejött könyvbemutatón az író Sárember című kötetét mutatták be.

A nagyváradi származású író kötete 2020-ban jelent meg elektronikusan az Algyői Könyvtér gondozásában, majd ugyanabban az évben a Gyevi Art Kulturális Egyesület támogatásával nyomtatott formában is napvilágot látott, illetve a Magyar Elektronikus Könyvtár (https://mek.oszk.hu/) felületén is elérhető. Mint ahogy az a könyvbemutatón elhangzott, a kötetben olyan novellák olvashatók, amelyek középpontjában egy-egy család, illetve város traumája áll. „Ebben a kötetben olyan jellegű novellák szerepelnek, amilyen a világ mostanában körülöttünk. A világ mostanában forrong. Ha belegondolunk, minden család életét elkísérik a forrongások. Voltak háborúk, forradalmak, családi és egyéni tragédiák, amelyek akarva-akaratlanul végigkísérik az életünket. (…) Úgy gondolom, ha sikerül kiírnom magamból, illetve sikerül elolvastatnom ezeket a történeteket, ezáltal lehetünk terheket magunkról. Nemcsak egy családnak, egy városnak is vannak terhei” – mondta el az író, akit Mészáros Varga Erzsébet egyesületi elnök kérdezett. Mint kiderült, a kötetnek személyes vonatkozása is van: már a borítón is egy olyan fotó szerepel, amelyen az anyai nagyapja által, a fogságból küldött vöröskeresztes lap látható. Ez a családi történet is bekerült a kötetbe, amelyben leírja, milyen traumát jelentett édesanyjának az, hogy hétévesen láthatta először az apját. Novella örökíti meg ugyanakkor azt a napot is, amikor ágyúöntés céljából elvitték a váradi Szent László templom harangjait. 

A könyvbemutatón hegedűn közreműködött Tufan Gabriel.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

2022. június 21. Szent László Napok. .

Időutazásos irodalmi délután – Szilágyi Perjési Katalin: A szalamander vár bukása

Méltóbb helyet nem is találhatott volna az a novella, amely tegnap este nálunk, a várban megnyílt kiállításunk helyszínén talált közönségre, méghozzá egyenesen az írónő, Szilágyi-Perjési Katalin tolmácsolásában, hozzá illő brácsamuzsikával, Thurzó Sándor József előadásában. A szalamander vár bukása című novella a váradi vár történetéről, bukásáról szól a török ostrom alatt s mi most épp itt, ennek a várnak a falai, téglái között hallgathattuk most meg.

2014-ben a Fegyvert s vitézt éneklek című történelmi páyázaton nyert novella, amely megjelent antológiakötetben, értő és értékelő közönségre talált tegnap. Mészáros Varga Erzsébet bemutatta néhány mondatban vendégünket, aki sosem tanulta az írást, mint mesterséget, de kisebb irodalmi pályázatok benyújtása után több ösztöndíjat nyert, írásait antológiákba válogatták be és folyóiratokban, internetes lapokban publikál. Eddig három önálló novelláskötete jelent meg, de munkái sokfele olvashatók.

Az Algyői Értéktár 2020-ban helyi értékké nyilvánította Szilágyi-Perjési Katalin algyői író-költő írásműveit.

A teljes novella itt olvasható : https://tollal.hu/mu/a-szalamander-var-bukasa

Translate »