Sárember

Könyvbemutató

Sárember

2023.06.23.

KÖNYVBEMUTATÓ: Szilágyi-Perjési Katalin – „Sárember” 📖

🎻Hegedűn kísér: Tufan Gabriela, a Nagyvárad-i Művészeti Liceum diákja

📆 Az esemény a június 1️⃣9️⃣ – 2️⃣5️⃣. között zajló 1️⃣1️⃣. Szent László Napok keretében valósul meg a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület szervezésében.

🏣 Helyszín: Nagyváradi Vár, „M” épület

⏰ Időpont: június 2️⃣3️⃣., péntek, 1️⃣8️⃣:0️⃣0️⃣ óra

📕 Katalin munkái olvashatóak az Irodalmi Jelen, a Várad, a Székelyföld, a Biharország, az Erdélyi Magyarok, valamint a Tollal.hu folyóiratok oldalán.

📖 A kötet 2️⃣0️⃣2️⃣0️⃣-ban jelent meg elektrónikusan az Algyői Könyvtár gondozásában, majd 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣-ben a Gyevi Art Kulturális Egyesület támogatásával, nyomtatott formában is. Nagyváradon most kerül sor a könyv bemutatójára.

 A novelláskötet 2️⃣0️⃣ írást tartalmaz a Nagy Háborútól 1️⃣9️⃣5️⃣6️⃣-ig, tényekre alapozva. A szereplők fiktív személyek, a történetek azonban valós eseményeken alapulnak, hiszen annyi kisgyermek maradt árván, oly sok katona esett el Doberdónál, 1️⃣2️⃣ csatában festette pirosra Isonzó vizét a magyar katonák vére. Tény az is, hogy az állandó esőzések következtében a lövészárkokban annyira felgyülemlett a víz, hogy a katonák éjjel-nappal a sáros, agyagos vízben voltak. A pocsolya átitatta a honvédek köpönyegét, ruháját, arcát és kezeit. Úgy néztek ki, mintha terrakotta szobrok lettek volna. Innen kapta a kötet a „Sárember” címet.

📙 Valós, borzalmas eseményen alapul az 1️⃣9️⃣4️⃣2️⃣-es újvidéki vérengzést felelevenítő Zsablyai Madonna című novella. És a háborúba nemcsak a honvédek, hanem a harangok is „bevonultak”. A harangok rekvirálása is tény. Egy ilyen megható történetet ír le a Harangoztak című novella.

📝 Bemutató után a könyvet meg is lehet vásárolni jutányos áron 25 lejért, valamint lehetőség van dedikálásra is a szerző részéről.

🖋 Elérhetőség: http://kato65.blogspot.com/

Translate »