Szavalóestet tartott záróünnepségként a Slash Light

„Emlékszel, milyen a hajnal itt, Nagyváradon”
Eljött az utolsó napja is egy hetes rendezvénysorozatunknak a Szent László Napokon.
Szegedi Éva üdvözölte a megjelent közönséget a záróeseményen, megköszönve, hogy egész héten velünk tartottak. Felolvasta Rimanóczy Ildikó üzenetét, akinek a verseskötetéből szavaltak ma csapatunk tagjai:
„Világéletemben (de lehet, már előtte is) nagyváradi voltam, vagyok és maradok! Hű maradok őseim földjéhez, eszmeiségéhez, szeretett városához. Utolsó ága vagyok annak a valaha nagy és dicső családfának, amelyik két olyan építészt adott városunknak, akik több mint száz évvel ezelőtt megrajzolták a mostani Nagyvárad arculatát. Városformáló, virilista adakozó városatya volt a két Rimanóczy Kálmán, épületeik, palotáik a mai napig városunk díszei, turisztikai nevezetességei. Jobb időket látott palotáik ma lassan visszanyerik régi színüket, patinájukat, és mi büszkén, megilletődve csodáljuk őket, hiszen hozzájuk foghatót csak Bécsben és Párizsban láthatunk. Elfogyott a családunk nagyváradi ága. Kihaltak, elmentek, elköltöztek élhetőbb helyre, mert úgy érezték: a szabad élet reménye erősebb minden más érzelemnél. De annyira abszurd dolog, ha az embernek el kell mennie onnan, ahol él, ahol a gyökerei vannak, mert önmagát is elveszíti az identitásával és a biztonságot jelentő burkával együtt. Ezért írom a verseimet az itthon maradásról, Váradról, mert ez az egyetlen hely a nagyvilágban, ahol kimondhatom, hogy itthon vagyok. Mindenkinek a saját tehetsége és lehetősége szerint kell ezért az ügyért harcolni, tervezőasztal mellett, kőműveskanállal, mint őseim, vagy biztató, lelkesítő szavakkal. Nem elég emlékezni a régi szép időkre, nézegetni a régi kedves fényképeket, igenis tenni kell azért, hogy jövője is legyen ennek a városnak, ne csak múltja, hogy ne menjen el több váradi, ne legyünk hontalanok idegenben.”
Hálásan köszönjük a Szent László Napok szervezőinek a lehetőséget az összművészeti kiállításunk és az eseménysorozatunk számára!
Reméljük, jövőre Önökkel ugyanitt!
Rimanóczy Ildikó verseskötetéből olvastak fel a Slash LIGHT Galéria/ Kulturális-Művészeti Egyesület tagjai:
Mészáros Varga Erzsébet,
Bernadette Varga,
Viktor József
Gitáron játszott: Elemer Szabolcs Radui

Fotó: Illés Imre
Fotó: Illés Imre
Fotó: Illés Imre
Translate »