Az Úr terített asztala

Fotóművészeti kiállítás Nagykárolyban

Az Úr terített asztala

2023.09.12. Nagykároly

Egy kiállítás margójára…

Az Úr terített asztala – Tükör által homályosan című kiállítás (mely a Nagykároly-i Károlyi Kastélyban volt látható szeptember 12-21 között) gondolati alapja Pál apostol első levele a korinthusbeliekhez, valamint Ingmar Bergman rendező azonos című filmje.

🎤 Az érdeklődőket Dragoş Gerogescu, a Nagykároly-i Károlyi Kastély vezetőség részéről, valamint Mészáros Varga Erzsébet (Mészáros Varga Erzsébet Mandy Artist photographer), a Slash LIGHT Galéria/ Kulturális-Művészeti Egyesület alapító-elnöke köszöntötte. “Ez a kiállítás azonban nem csupán egy vallásos megnyilvánulás, bár, ha csak ez lenne, azt is büszkén vállalnák. Inkább a szeretetről szól, illetve ennek a hiányáról. Nem a haragról, a gyűlöletről és a közönyről tehát, hanem az alternatíva nélküli szeretetről” – fogalmazott Mészáros Varga Erzsébet.

Stefan Weiss István gondolatait Illés Andrea, a Slash LIGHT Galéria/ Kulturális-Művészeti Egyesület tagja olvasta fel. Többek közt elhangzott: az ukrajnai háborúnak betudhatóan elmúltak azok az idők, amikor az alkotó, a művész távolról szemlélheti a társadalomban végbemenő történéseket. Az arisztokratikus távolságtartás most nem helyénvaló, állást kell foglalni a humánum jegyében és vállalni kell mindent, ami ezzel együtt járhat. „Legyen ez a kiállítás a mi kis Manifesztumunk a szeretetért. (…) A keresztény hit egyik tartóoszlopa: a hitünk a feltámadásban. Erről a hitről nem tudunk és nem is akarunk lemondani! Ha körbejárják az Úr terített asztalát, láthatják a modern kor apostolait. Ha elvegyülnek a festőállványok között, önökhöz fognak szólni a kiállított képek. Ha szemben állnak az Úr székével, látni fogják önmagukat tükröződve Isten képében. Nem homályosan! Úgy állják körül a kiállított képek az Úr asztalát, mint egykor az emberek Jézust az olajfák hegyén” – üzente és tanácsolta Stefan Weiss István.

🎵🎶 A vernisszázson fellépett Viktor József – operaénekes, kontratenor (Viktor Iosif – Opera Singer, Countertenor)

Translate »