Tradíciók gyöngyei

– Fotóművészeti kiállítás Kalotaszentkirályon –

Tradíciók gyöngyei

Megnyitó:

⏰ 2023. Augusztus .4, 13 óra – “Ady Endre” Áltlános Iskola, Kalotaszentkirály-Zentelke – Cím: Kalotaszentkirály-Zentelke, 308 szám.

Egy kiállítás margójára.. 🙂

..”Magyarnak lenni büszke gyönyörűség”.. Ez az idézet a kalotaszentkirályi „szép lelkű” emberekre halmozottan igaz ! Az általuk megőrzött és tovább vitt magyar nemzeti öntudat példa értékű !

Haza vittük a kiállítást oda ahol a fotók készültek. Hatalmas élmény volt számunkra, rengeteg pozitív impulzus ért minket. Fantasztikus volt látni, ahogy a helyiek csillogó szemmel ismerték fel lányukat, fiúkat, dédijüket a fotókon 🙂 Természetes hogy ott hagytuk ajándékba nekik. Kisebb népvándorlás volt a kiállításon mivel épp zajlott a nemzetközi tánctábor.

Az a megtiszteltetés ért minket hogy pár fotónk állandó kiállításra kerül a most épülő új kultúrotthonban és hát persze, hogy visszavárnak minket 🙂

A hagyományos népszokásokat két csoportba szokás osztani. Az egyikbe az emberi élet három legfőbb momentumához és azok előzményeihez és következményeihez fűződő szokások, a másikba pedig azok a hagyományos szokások tartoznak, amelyek az ún. népies ünnepkör kiemelkedő időpontjain újulnak meg évről évre ismétlődve. Amazok szorosabban családéleti jellegűek, míg emezek már inkább egy egész nép, vagy legalábbis egy törzs társadalmi jelenségei.

Balról jobbra: Illés E Imre – fotóművész, Szép Gyula – a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, András PókaKalotaszentkirály polgármestere, Mészáros Varga Erzsébet (Mandy Varga) – fotóművész, Viktor József (Viktor Iosif) – operaénekes, kontratenor, Illés Andrea (Andrea Illes) – a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület aktív tagja.

Translate »