Kalotaszentkirály-i Felszeg Gyöngye

Kalotaszegi hagyományörző néptánccsoport

Kalotaszentkirály-i Felszeg Gyöngye

2023.06.25. Nagyvárad.

Az esemény a június 1️⃣9️⃣ – 2️⃣5️⃣. között zajló 1️⃣1️⃣. Szent László Napok keretében valósul meg a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület szervezésében.

🏣 Helyszín: Nagyváradi Vár, Fejedelmi udvar

⏰ Időpont: Június 2️⃣5️⃣., vasárnap,1️⃣5️⃣:3️⃣0️⃣ óra

🕺 A kalotaszentkirályi hagyományőrző néptánccsoport 1️⃣9️⃣9️⃣4️⃣ őszén alakult, a helybeli fiatalok kezdeményezésére. Eleinte az évenként megrendezésre kerülő tánctábor oktatói jártak ki tanítani. A tánccsoport vezetését 2️⃣0️⃣0️⃣1️⃣-ben, az addig szakemberré értett Péntek Ferenc vette át, aki főként felszegi autentikus (magyarvalkói, szentkirályi és nyárszói) táncokat tanít. Jelenlegi vezetőjük Póka Jácint Tivadar.

 Fellépéseik:

• 1️⃣9️⃣9️⃣5️⃣-ben Magyarországon vendégszerepeltek (Királyszentistván, Hódmezővásárhely, Szeghalom, Martfű, Kecskemét, Sátoraljaújhely, Csáfordjános).
• 1️⃣9️⃣9️⃣6️⃣2️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ között Németországba, Csehországba és Szlovákiába jutottak el.
• 2️⃣0️⃣0️⃣1️⃣-ben a budapesti Honvéd Táncegyüttes és a Budapest Táncegyüttes közös produkciójában vendégszerepeltek a Milleniumi sokadalom rendezvény keretében, melynek koreográfusa Novák Ferenc volt.
• 2️⃣0️⃣0️⃣2️⃣-ben a csoportból két pár a budapesti Erkel Színházban lépett fel.
• 2️⃣0️⃣0️⃣3️⃣-ban a tánccsoport felvette a Felszeg gyöngye nevet.
• 2️⃣0️⃣0️⃣5️⃣-ben egy pár eljutott a franciaországi óceánpartig, majd Velencébe, Monacoba, Val d Azunba, Saint Jean de Luzba, és bemutatták a méltán híres kalotaszegi táncokat.
• Határainkon innen vendégszerepeltek: Kolozsvárott, Nagyváradon, Mérában, Körösfőn, Bánffyhunyadon, Magyarlónán. Minden évben fellépnek a helyi Nemzetközi Tánctábor zárógáláján.

.

Translate »