Lélek add, hogy benned teljesen megbízzak !

Egyház jellegű dalok

Lélek add, hogy benned teljesen megbízzak !

2023. 06.20.

Őszinte lelkiséget, inspirálóan friss tartású emberséget hoztak a biharpüspökiek az idei, 11. Szent László Napok zenei kínálatába. Természetesen több volt ez, mint ének és zene, hiszen az előadott – egyébként igényesen hangszerelt és vokálisan tiszta – keretformán túl olyan tartalmakról szólt, melyeket sajnos hajlamosak vagyunk a mindennapok hajtásában öntudatlanul is kiiktatni az életünkből. Szerencsére közönség bőségesen volt rá. Az M épület üvegajtaján megtört kis szivárványfény láttán is kapcsolódunk a kedd délután hallottakhoz, jelentjük, a szövetség tart, amíg ilyen fokú bizalommal és szeretettel tudnak közösséget, csapatot alkotni azok a zenét szerető emberek, akik kiállnak énekkel hitet tenni, üzenni, hogy nincs elveszve semmi, csak merni kell bízni. Ezt hirdette az egyórás program alatt még hangsúlyosabban a két zenei blokk között elhangzó ige is, Szigeti Ferenc biharpüspöki lelkész tolmácsolásában (Mt 14, 22-33): Péter ki mer lépni Jézus hívására a háborgó tenger vizére is, s csak akkor kezd el süllyedni, amikor a kétely meggyengíti.

A viszonylag fiatal, egyéves együttes neve, amely mint megtudtuk, szintén bibliai választás, a Nebel az ószövetségi zsoltárokban is megjelenő tízhúrú hárfa. Mivel a Szent László Napok idei mottója a  bevezetőjében Szigeti Ferenc egy szellemes, ugyanakkor metaforikus, helyileg ismert történettel indított, jelesül a püspökiek gyakori mondása az élet hozta kétségesebb helyzetekre, hogy majd akkor lesz az úgy, amikor püspöki templom találkozik (házasodik) a tornyával. A biharpüspöki Nebel Együttes éppen ezen a közeledésen dolgozik, ember és ember, ember és Isten között, s a hallottak alapján sikeresen valósítják meg a találkozást.

Soroljuk, jegyezzük a műsorukat, melyből néhány ének ismerős lehetett az angol nyelvű nemzetközi popzenekultúrából is, csak épp most magyar adaptációban hallhattuk. Elhangzott: Halleluja (Cohen); Ne félj, Sion; Áldott légy, Uram; A mélyből hozzád; Igazságban, szellemben; Meghívtál, hogy vízre lépjek (Oceans) – utalva az ezt követő központi igére –, majd Szél sodorja; Írd át álmaim; Te erőt adsz (You raise me up); Megváltva; Sokmindent megpróbáltam. Az együttes tagjait is írjuk: Visky Ferenc elektromos gitár, Pontos Csaba billentyűk, Görbe József Gino dob, Radui Elemér basszusgitár, Lukács Róbert hegedű, a kórustagok pediglen Féth Zsuzsánna, Szigeti Mónika, Kiss Johanna, Visky Orsolya, Kigyósi Juliánna, Ilyés Janka, Branner Erzsébet, Csáti Gyula, Szigeti Ferenc.

Translate »