Életműdíj Stefan Weiss Istvánnak

A Slash LIGHT Galéria/ Kulturális-Művészeti Egyesület ȘTEFAN WEISS ISTVÁNNAK elévülhetetlen és kiemelkedő munkásságáért, a művészeti közéletben és a közösségben nyújtott alázatos munkája elismeréseként ÉLETMŰDÍJAT adományozott 2022. április 24-én.

Az életműdíjat a Nagyváradi Szigligeti Színház igazgatója, Czvikker Katalin nyújtotta át.

életműdíj stefan weiss istván

2022.ÁPRILIS.24. VASÁRNAP, 15.30 -kor megnyitottuk Weiss István fotóművész tárlatát Anima – Lélek címmel. Egyesületünk a kiállító művész munkásságát ÉLETMŰDíJJAL tüntette ki!


Hónapok óta készülődtünk erre a napra tele izgatottsággal és örömmel, szeretettel. Megnyitottuk azt a tárlatot, ami több évtizedes munkát foglal magába, több évtizedes tapasztalatot, munkásságot, lelkivilágot, aminek hatása alatt vagyunk ma is és még leszünk napokig. Először a falak teltek meg gyönyörű alkotásokkal, majd a munkálkodásunkkal megtelt a terem kacagással és izgalommal, ezt követően pedig eljöttek a vendégek, akik átlépve a küszöböt érezték a hangulatát a képeknek.

Érezték a körülölelő mély érzéseket, tapasztalásokat, amit a művész a képein keresztül közvetített. A terem olyan atmoszférát érzékeltetett, amit nehéz lenne szavakba foglalni, megteremtett egy olyan dimenziót, ahol nem érezhető tér vagy idő. Mindezek megszűntek és maradt a művészet, a fotográfia, szépség, gondolatok, amelyek mélyen leülepedtek és most felszínre törtek.

Házigazdaként Csernák Béla lelkész üdvözölte a jelenlévőket, majd Mészáros Varga Erzsébet – Mandy, elnökünk köszöntötte a kedves vendégeket. Életműdíjjal leptük meg a tisztelt művész urat, amit a Szigligeti Színház igazgatója, Czvikker Katalin adott át.

Ezt követően Weiss István szólt a vendégeihez-szívhez szóló mondatai sokakat megérintett. A megnyitóra sok régi jó barát is eljött, Nagyvárad neves művészei, akik pompás előadásaikkal aktívan részt vettek a hangulat fokozásában.

Kiss Törék Ildikó ifj. Dr. Weiss István verseit olvasta fel, emellett pedig közreműködött Miske László és Meleg Vilmos színművészek is, magas színvonalú szavalataikkal. A zenei pillanatokat Oszaczky-Andrássy Katalin zongoraművész biztosította. A továbbiakban Jovián György festőművész megnyitottnak nyilvánította a tárlatot.

Végezetül pedig Szabó Ágnes, Szabó József Ódzsa rendező lánya méltatta Weiss István munkásságát és életművét személyes megközelítésből. Ezt követően egy kisfilmet nézhettünk meg Kortársaim címen, amiben több nagyváradi neves művész is megjelenik és Szabó József Ódzsa is többször megszólal.

A megnyitó végén legtöbbünk küszködtünk a könnyeinkkel és nagyon sokak arcán már csak a meghatódottság és az átszellemültség tükröződött. Egy olyan világba csöppentünk egy rövid időre, ami egy ismeretlen érzést nyújtott mindenki számára, művészi katarzist, amit egy olyan lelki béke követett, aminek hatása alatt vagyunk még mindig. Köszönet mindenkinek, aki részt vett és megtisztelt bennünket a részvétellel.

Köszönet Weiss Istvánnak és kedves családjának, akik eljöttek Németországból, akikkel megálmodhattunk egy új világot, egy olyan megnyitót, amely talán beírja magát Nagyvárad történelmébe.

Weiss István Anima – Lélek című fotókiállítása

Search
« A 2 »
Translate »